SCPO Lelystad is de stichting voor christelijk primair onderwijs in Lelystad.
LeesSCPO Lelystad stelt brede talentontwikkeling en betekenisvol onderwijs voor de aan haar toevertrouwde leerlingen voorop. Daarnaast willen we een goede werkgever zijn voor onze medewerkers. Betrokkenheid is een essentieel bestanddeel van een positief leerklimaat. Als het onderwijs (meer) tegemoetkomt aan de basisbehoeften van de deelnemers, bevordert dat het leerklimaat en hun motivatie. Effectief onderwijs is vooral affectief onderwijs.
In onze visie staan de volgende elementen centraal:
We streven de volgende doelen na:
Stichting Christelijk Primair onderwijs (SCPO) Lelystad
Meentweg 14a (gebouw Lelystaete)
8224 BP Lelystad
Telefoon 0320-767600
Postbus 223
8200 AE Lelystad
Als team van de Wingerd willen wij graag een open, christelijke basisschool zijn...
LeesWij werken op de Wingerd met het zogenoemde ‘Continu Verbeterproces’.
LeesIn onze visie vindt u de beschrijving van de wijze waarop wij de komende jaren vorm en inhoud willen geven aan bovengenoemde missie. Wij geloven dat iedereen met zijn unieke bijdrage onmisbaar is in onze samenleving. Geloof is voor ons meer dan alleen laten voeden vanuit onze christelijke wortels. Het inspireert ons om ook te geloven in onszelf en anderen. Het geeft ons een krachtige hoop en vertrouwen in ontwikkeling, dat wat ons elke dag drijft.
Wij zijn in alles wat we doen: Aanvullend, Verbeterend en Eigen!
Geloof
Aanvullend
Verbeterend
Eigenheid
Bij deze vier woorden hebben wij direct beelden, omdat we onszelf er in herkennen. De woorden staan met elkaar in verbinding om de kwaliteit van elke waarde nog beter te kunnen ervaren. Je herkent de een door de ander ook te kennen/hebben ervaren in jezelf.
Wij geloven dat iedereen met zijn unieke bijdrage onmisbaar is in onze samenleving. Dat vertrouwen willen wij onze kinderen meegeven en laten ervaren. Wij zijn gericht op wat de omgeving nodig heeft, zodat wij aanvullend kunnen en mogen zijn. Daarmee komt ons onderwijs, de kennis en vaardigheden die wij hebben geleerd nog meer tot hun recht.
Met ʻAanvullendʼ bedoelen we dat je je eigen keuzes niet alleen maakt voor jezelf. Je bent ook onderdeel van een groter geheel. Praktisch gezien bedoelen we er mee dat je als leerling van de Wingerd leert hoe je zelfstandig, weloverwogen keuzes kunt maken, maar dat je ook bewust bent van het feit dat je onderdeel bent van de groep waar je in zit. Je kunt daarmee niet alleen maar ʻvoor jezelf levenʼ.
Wij willen dat onze leerlingen zelfbewust zijn, (eigen) kwaliteiten herkennen en erkennen en dit inzetten om zichzelf maar ook de omgeving waarmee zij verbonden zijn te verbeteren. Je bent je bewust van je eigenheid, jouw unieke gave waarom jij onmisbaar bent.
Tweemaal per schooljaar houden we toetsweken...
LeesVanwege een sterke toename de afgelopen jaren van het aantal leerlingen dat naar de Wingerd komt hebben wij het afgelopen jaar uitgebreid van 10. Waarvan één groep al gebruik moet maken van een tijdelijk lokaal. Helaas lopen wij nu tegen de fysieke grenzen van ons gebouw en zien wij geen mogelijkheden meer voor groei. Voor de groepen 1 t/m 8 hanteren wij een wachtlijst.
Wanneer u uw kind op de wachtlijst wilt plaatsen, kunt u mailen naar administratie.wingerd@scpo-lelystad.nl. Vermeld hierin graag de voor- en achternaam van de leerling, zijn/haar geboortedatum, uw naam, adres en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op over de beschikbare plaatsen en mogelijkheden.
Alle scholen zijn verplicht om aan het eind van de basisschool een doorstroomtoets af te nemen bij alle leerlingen van groep 8. De Wingerd maakt gebruik van de doorstroomtoets van IEP, ontwikkelt door Bureau ICE. De IEP doorstroomtoets toetst de onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen en sluit aan bij ons LVS. De eindopbrengsten verantwoorden we aan het college van bestuur en de inspectie maar bespreken wij uiteraard ook jaarlijks met het team, MR en wordt gedeeld met ouders via de schoolgids.
Door twee keer per jaar met het team de opbrengsten van ons onderwijs te analyseren en te bespreken houden wij zicht op de ontwikkeling. Waarbij de resultaten ook de mogelijkheid geven om bij te sturen waar nodig. De afgelopen jaren zien wij een stijgende lijn in onze eindopbrengsten. Met name op het gebied van de referentieniveaus 1F zijn wij tevreden. Toch zien wij dat onze resultaten op het gebied van 1F/1S nog niet voldoen aan onze ambities. Dat is voor onze school met onze populatie (weging 31,3 in schooljaar 2023) een speerpunt. Waarbij wij in samenwerking met ons team de komende jaren bezig gaan om deze ook conform onze ambities te laten groeien.
Vanuit de overheid is het doel gesteld dat wij minimaal 88% van de leerlingen het 1F niveau zou moeten behalen aan het eind van de basisschool. Daarnaast moet ook 46% van alle leerlingen het niveau 2F voor taal of 1S voor rekenen halen.
SCPO Lelystad definieert onderwijskwaliteit als kwaliteit die zowel kwalificatie, socialisatie als persoonswording omvat.
LeesDe Wingerd stelt in het onderwijs de (sociale) samenhang centraal door leerdoelgericht te werken en met thematisch onderwijs stellen wij de wereld centraal. Door deze leerclusters beklijft de informatie beter en ontstaat er letterlijk ruimte voor breed leren. We werken in een jaarklassensysteem. Dit betekent dat de leerlingen zoveel mogelijk bij leeftijdsgenoten in de groep zitten. Vanuit ons geloof dat als wij samenwerken wij meer kunnen bereiken voor onze wereld dan alleen stimuleren wij niet alleen dat onze kinderen samen te werken maar zoeken wij ook de verbinding met onze andere groepen en omgeving op. Wij weten dat elk kind zich anders ontwikkelt en voor elk kind geldt daarbij dat het zich ook binnen de verscheidene vakgebieden verschillend kan ontwikkelen. Individuele leerlingen en hun ouders hebben er belang bij dat onderwijs zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften. Dit doen wij door te luisteren naar het kind, de voorkennis en individuele leervragen mee te nemen in het thema en aan te sluiten bij de zone van naaste ontwikkeling binnen de leerlijnen. (eigenheid)
Door te werken met pedagogisch / didactische leerling-overzichten (PDLʼs), die de leerling en leerkracht doorgaans samen opstellen, hebben leerlingen een helder beeld van hun onderwijsbehoeften en leerkrachten een helder beeld van de onderwijsbehoeften van elke leerling. Wij geven onze leerlingen verantwoordelijkheidsbesef mee voor hun eigen ontwikkeling maar leren onze leerlingen ook hoe je constructief kunt bijdragen en terug kunt geven aan de maatschappij. Dat zij van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving met de kennis en vaardigheden die zij hebben geleerd en opdoen tijdens deze betekenisvolle ontmoetingen, waarbij niet alleen beroep wordt gedaan op wat zij zelf willen maar ook in het perspectief leren kijken van de wereld en wat die van jou vraagt.
De onderwijsbehoeften clusteren wij in een groepsonderlegger. Binnen de Wingerd werken wij met het Epliciete directe instructie model. Met elk nieuw lesdoel stellen wij tijdens de uitleg controle van begrip vragen om inzichtelijk te krijgen welke leerlingen de lesstof zelfstandig kunnen maken en of er nog leerlingen zijn die behoefte hebben aan extra uitleg of juist verdieping. Hierdoor krijgen alle leerlingen zoveel mogelijk die uitdaging die ze nodig hebben of die leerstof waar ze aan toe zijn. Daarnaast dagen wij onze leerlingen vanaf groep 5 uit door zelf na te denken waar zij staan met de lesstof. Met een weergave van een ladder geven leerlingen aan of zij beginner, gevorderd of expert zijn bij het lesdoel. Tijdens het blok vragen wij op 3 momenten aan de leerlingen hoe zij zich hebben ontwikkeld. (Reflectie) Zo zijn zij zich zelfbewust van de groei die zij doormaken. Als er zorgen zijn in de ontwikkeling, dan zijn er op de Wingerd meerdere interventies die we inzetten om leerlingen extra te ondersteunen.Als een leraar ziet dat de ontwikkeling van een leerling stagneert, komt deze leerling in het ondersteuningstraject. Deze extra hulp wordt met u als ouder besproken.
De ondersteuningsniveaus:
Voor zover dat mogelijk is, vindt de uitvoering van de handelingsplannen/ontwikkelingsperspectief (opp’s) in de eigen groep plaats. De ib’er heeft regelmatig overleg met elke groepsleerkracht over de ontwikkeling van de leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften. Op onze school is de ib’er 5 dagen per week aanwezig. Haar taak bestaat uit:
Verbindende factor in het arrangeren van Passend Onderwijs.
Meer- en hoogbegaafde leerlingen kunnen worden aangemeld voor een extra aanbod vanuit het initiatief ‘Lelystad Hoogbegaafd’ (groepen drie tot en met acht), waarbij leerlingen een dag in de week met gelijkgestemde meer- en hoogbegaafde leerlingen een uitdagend onderwijsaanbod krijgen, op een school in de eigen buurt of wijk. Aanmelding voor dit extra onderwijsaanbod gebeurt alleen na overleg met en toestemming van de leerling zelf, zijn/haar ouders, de leerkracht en de IB-er. Het aantal beschikbare plekken is echter beperkt. Er vindt regelmatig overleg plaats tussen leerkracht en IB-er/HB-specialist om het leerproces en de ontwikkeling van de leerlingen te monitoren.
Alle scholen hebben in 2019 hun schoolondersteuningsprofiel (SOP) vastgesteld. Het SOP is een document dat eenmaal in de vier jaar moet worden opgesteld. De regelgeving rondom het SOP gaat echter veranderen vanaf 2024 en het SOP verdwijnt als verplicht document.
Binnen SCPO Lelystad wordt medio 2023 het SOP voor iedere school ingekort en geactualiseerd. Een beknopt SOP geeft informatie over de ondersteuningsmogelijkheden en is belangrijk voor:
In groep 3 en 4 werken leerlingen meer methodisch aan lezen, rekenen, schrijven, creatieve vakken en sociale-emotionele ontwikkeling. Dit doen wij vanuit de methodes maar ook door activiteiten met bewegend leren of samenwerkingsopdrachten. Ook begrijpend lezen en wereldoriëntatie komen aanbod. Zo leren kinderen ook begrijpen wat ze lezen (context). Voor rekenen werken we met ‘Pluspunt, aangevuld wordt dagelijks veel aandacht besteedt aan de automatisering. Voor taal gebruiken we de methode Taal Actief. In deze methode komt taal en spelling samen, daarnaast is er veel aandacht voor woordenschat.
We geven alle eerder omschreven vakken, maar ook steeds meer op (eigen) niveau. We houden rekening met de kwaliteiten van leerlingen, maar ook met de dingen die ze moeilijker vinden. De lessen sluiten zoveel mogelijk aan op de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Wij noemen dat een beredeneerd onderwijsaanbod. Dit betekent dat we weten waar je staat, wat je nodig hebt en we bieden/zoeken samen naar de leerstof die daarbij past.Alle medewerkers van SCPO Lelystad doen hun uiterste best...
LeesDe afspraken die centraal staan bij de Kanjertraining zijn:
De volgende doelen staan centraal: